Wednesday, November 12, 2014

Başımıza "Dert" Olan İşler

Merhaba,

Kolay iş yoktur. Bazen biz üretimciler, üretimin dünyada en zor meslek olduğunu söyleriz. Ancak gerçekten öyle mi? Belki de düzensiz yürüyen her iş zordur? Plan oturtamadığımız her gün bir sürpriz ile karşılaştığımız ve karşılığını maddi manevi fedakarlıklar ile ödediğimiz bütün işler zor değil midir?

İşi düzenli yapmak, önceden dönemsel planlama yapmak yaşamı daha belirli kılar. Tabii olarak hayat belirsizdir, ancak tamamen kontrol dışı olsaydı yaşayamazdık. Aslında hayat oldukça öngörülebilirdir. Belki de üretim alanında yaşanan beklenmedik olayların sayısı fazladır. Peki üretimi planlamak ve sürpriz faktörünü azaltmak için ne yapmalıyız?

Önceden tahminleme yaparak, bütün işlerimizi somuttan soyuta doğru masaya yatırmalıyız. EDS bu konuda işe yarar. Öncelikle müşteri ile olan opsiyon siparişlerden ve kolleksiyon çalışmalarından başlamak gerekiyor. Burada ayrıntılar önemli. Aslında bizi telaşa düşüren şey ayrıntılarda gizlidir. İnsan beyni genel anlamda mükemmel bir makinadır. Bir çok sofistike işi bir arada yürütür. Ancak bir kusuru var, genellikle ana hatları ile işleri yürütürken detayları atlar. İşte bu noktada sipariş dökümantasyon disiplinimize destek olan EDS bütün dosyalarımızı en ince ayrıntısına kadar dosyalamamızı sağlar. EDS sipariş dosyası açtığınızda önceden hazırlanan baz planlama özelliği ile siparşe özel süreç planlamasını sizin için hazırlar. Bir parça çaba ile bu planın gerçek hayat parametreleriyle düzenlenmesini sağlayabilirsiniz.

İşletme bir organizasyon elbette ve bilgi birçok kişi tarafından takip ediliyorsa işimiz çok daha zordur. Çünkü her çalışanın aynı disiplinle işe yaklaşması mümkün değildir. Çalışma sistemimizi standartlaştırırsak bu sorun çözümlenir. İş kuralları koymak ve kuralların uygulandığını takip etmek aslında EDS'nin konusuna girer. Oluşan süreç planlaması, görevlerine ve müşterilerine göre otomatik olarak ilgili personelin önüne uyarı mesajları olarak düşecektir. Böylece kişilerin işlerini gözden kaçırma riski kalmıyor.

Dökümantasyon + Planlama + İş akış takip = EDS formülünü işimize uygulamamız gerekiyor. Eğer her çalışan EDS sistemine zamanında ve doğru veri girerse zaten günlük hayatımızda kötü bir sürpriz ile karşılaşma ihtimali azalıyor.

En detaylı veriler malzeme talimatları, yükleme dağılımları, kumaş renk takipleri, numue süreçleri hepsi EDS'nin ilişikisel veritabanında barınır.

Çoğu kez bize para kaybettiren, sinir eden sorunların küçük şeylerde olduğunu ve "olduğu varsayılan" işlerin gözden kaçtığını görmüşsünüzdür. İşte bu nedenle veri girerken "en küçük" ayrıntıyı girmek çok önemlidir. Sadece bir tek veri hayatınızı değiştirebilir.

Artık günlük sürprizleri en aza indirmenin getirdiği "normalleşen" iş hayatımıza biraz daha senpati ile bakabiliriz.

Saygılarımla

No comments: