ERM Nedir?



Enterprise Resource-Data Manager (ERM) veri yönetim yazılımı geliştirmek için yeni bir yaklaşım getiren bir üründür. ERM ile klasik anlamda yazılım geliştirmenin iş tarifinde önemli bir değişiklik yapmak hedeflenmiştir. Yazılım tasarımında, iş süreçlerini bilen uzmanların doğrudan tarifine imkan tanımak, daha doğru yazılım modellerini daha kısa zamanda inşa etmenin kestirme yoludur. ERM bu yolda önemli bir adımdır.
Yazılım, çağımızda iş dünyasının vazgeçilmez bir aracı durumundadır. Çok kullanıcılı ortam gereksinimleri, hızla değişen koşullara adaptasyon, standart ve hatasız yazılım beklentisi iş yazılımlarında her zaman öncelikli konulardır. ERM, getirdiği altyapı ile zaman kaybı olmadan ihtiyaçlara yönelik yazılım geliştirmeyi sağlamaktadır.
Kullanılan tekniklerin çoğu mevcut yazılım sistemlerinde bir şekilde var olmakla birlikte, bu yöntemler basit ve işe yarar bir biçimde tek bir ortamda birleştirilmiştir. ERM, yazılım uzmanlarına olduğu kadar yazılım konusunda detaylı bilgisi olmayan sektörel uzmanların da yazılıma adım atmasını kolaylaştıran önemli bir yazılım geliştirme aracıdır.
ERM, bir yazılım danışmanlık firması olan Enfotek Endüstriyel Bilişim A.Ş. şirketinin yazılım geliştirme ihtiyaçlarına uygun çözüm arayışı sonucunda  2003 yılında doğmuştur. Küçük ve orta ölçekli yazılım projelerinin geliştirilmesinde yazılımcı ile iş süreçlerini bilen uzmanlar arasındaki boşluk proje sürelerini uzatmakta, istenen sonuçların alınmasında güçlükler yaşanmaktaydı. Endüstri mühendisleri ağırlıklı çalışan yapısı nedeni ile amacını iş süreçlerini yalınlaştırmak, ergonomisini iyileştirmek olarak koyan Enfotek, yazılım geliştirme işine de aynı bakış açısı ile yaklaşmak durumunda kalmıştır. Kısaca Enfotek, ERM ile  yazılım geliştirmenin yalın bir yolunu ortaya koymuştur.
Birkaç yıllık şirket içi uygulamadan sonra, ERM’nin ayrı bir yazılım geliştirme ürünü olarak değerlendirilebileceği kararı alınmıştır. Bundan sonra ERM tasarımında yazılım uzmanlarının genişletebilecekleri altyapıyı sağlamak ve yazılım bilgisi az olan geliştiricilerin de hızla öğrenebilecekleri bir araç haline getirmek konularına odaklanılmıştır. 2005 yılında ikinci versiyon ERM2005, bu bakış açısı ile ortaya çıkmıştır.
ERM 2005 versiyonu ile beraber farklı sektörlerde yazılım geliştirmek isteyen danışman ve bağımsız yazılımcılarla yapılan çalışmalar hız kazanmıştır. Yazılım tasarımını kolaylaştırmak ve buna rağmen ticari ürün tasarlamayı mümkün kılan güçlü araçlar geliştirmek için, serbest yazılımcılar ve danışmanlarla yapılan çalışmalardan elde edilen deneyimlerden faydalanılmıştır.
Gelişen derleyici teknolojisine geçmek, elde edilen yeni fikirlerin uygulanması ve elbette daha hızlı, kolay ve zengin uygulama geliştirme imkanlarına geçiş için 2008 yılında ERM 2008 versiyonu yayınlanmıştır. ERM 2008 ile beraber özellikle veri diagramı tasarımından arayüzlere geçişte büyük kolaylıklar getirilmiştir. Bu kolaylıklar sayesinde dakikalar içinde veri tasarımından başlayıp veri girişi ve raporlama ekranları oluşturmak mümkün olabilmektedir.
ERM’nin, tanıtımları sonucu giderek artan bir ilgi ile karşılanması şans eseri değildir. Tasarımında kolay anlışılırlık ve basitlik esas alınmış, bu nedenle hızlı bir öğrenme süreci ile adaptasyon kabiliyeti kazandırılmıştır.
ERM2008 ile beraber kendine yazılım geliştirmek isteyen üretim ve hizmet sektöründeki şirketler ile çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır. Görülmüştür ki, kendi süreçlerine hakim, Ms Excel gibi tablolama programları kullanarak temel çalışma mantığını ve veriyapısını ortaya koyabilen KOBİ şirket yöneticileri, daha önceden veritabanı yazılım eğitimleri olmadığı halde bir haftanın altında bir eğitim alarak ERM kullanabilmektedirler. Bu teknik kişiler, ERM ile birkaç ay çalışarak işletme süreçlerini ERM üzerinde yazılım  ortamına aktarabilmektedirler.
ERM2008 ile şirketlerin kendi kendilerine yazılım geliştirmesi veya mevcut bir mantığa kendi süreçleri için gerekli modül ve raporları kolaylıkla eklemesi mümkün hale gelmiştir.

No comments: